Φορολογικός Οδηγός: Για αποδείξεις, αφορολόγητα όρια, αλλαγές στις δηλώσεις
Μετ΄ εμποδίων και με πρωτοφανή καθυστέρηση ξεκίνησε φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική «πύλη» του TAXISnet που θα υποδεχθεί περίπου 6 εκατ. δηλώσεις άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και οι φορολογούμενοι καλούνται πλέον να λύσουν τους «γρίφους» της φορολογικής δήλωσης. Το γνωστό έντυπο Ε1, που θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι, κρύβει «μυστικά» και «παγίδες» έξτρα φόρων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών της δήλωσης αφού τυχόν παραλείψεις και λανθασμένες αναγραφές θα «φουσκώσουν» το τελικό ποσό του φόρου στο εκκαθαριστικό σημείωμα και θα οδηγήσουν σε περιπέτειες με την εφορία.
Ο Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γ. Κορομηλάς ξεκινά από σήμερα την «αποκωδικοποίηση» των φετινών φορολογικών δηλώσεων επιχειρώντας να διαλευκάνει τα γκρίζα σημεία. Το πρώτο μέρος του οδηγού δημοσιεύεται σήμερα και περιέχει οδηγίες για τα εισοδήματα που θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά φέτος υποχρεωτικά, αποκωδικοποιούνται τα «μυστικά» των αποδείξεων, και δίνεται απάντηση σε ερωτήματα όπως ποιοι φορολογούμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 και ποιοι δικαιούνται αυξημένο αφορολόγητο όριο.
Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος και ο οδηγός θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου.
Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος;
Μετά τις αλλαγές που έγιναν με το φορολογικό νόμο του Ιανουαρίου, υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (το γνωστό έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον:
α) Έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είναι προστατευόμενο μέλος. Προστατευόμενα μέλη είναι
- Ο σύζυγος ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα. Τα ανήλικα άγαμα τέκνα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν συμπληρώσεις το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αν όμως αυτά τα τέκνα έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, δηλαδή μέχρι να συμπληρωθεί το 20ο έτος, εφόσον κατά τα έτη αυτά και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στο εσωτερικό. Αν όμως αυτά τα παιδιά έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, δηλαδή μέχρι να συμπληρωθεί το 27ο έτος, εφόσον κατά τα έτη αυτά και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Τα άγαμα τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
- Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.
- Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
- Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα 67% και πάνω.
- Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
Προσοχή: Τα πρόσωπα αυτά, εκτός του ή της συζύγου που δεν αποκτά εισόδημα, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω με εξαίρεση τα ακόλουθα εισοδήματα:
- Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος.
- Τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα.
- Τα έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
- το εξωιδρυματικό επίδομα και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
β) Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης:
- Για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.
- Αν έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία υπάγονται στα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) ή έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία υπάγονται στα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων. Επισημαίνεται ότι, τα πρόσωπα αυτά απαλλάσσονται από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δηλαδή δεν θα υπολογιστεί τεκμαρτό εισόδημα.
Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις;
Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, των φυσικών προσώπων υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.
Πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος;
Μετά τις αλλαγές που έγιναν με το φορολογικό νόμο του Ιανουαρίου, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 30ή Ιουνίου εκάστου οικονομικού έτους.
Επειδή όμως, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τις αλλαγές που αφορούν τα εισοδήματα του 2012 τα οποία θα δηλωθούν με τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013, η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με αρκετά προβλήματα, λόγω του ότι δεν έχουν διευκρινισθεί κάποια θέματα (τόκοι καταθέσεων συνδικαιούχων κ.λπ.), εικάζεται ότι θα δοθεί παράταση η οποία είναι απαραίτητη γιατί το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα δεν επαρκεί για την υποβολή περίπου 6.000.000 δηλώσεων.
Ποια εισοδήματα πρέπει να αναγραφούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος;
Μετά τις αλλαγές που έγιναν με το φορολογικό νόμο του Ιανουαρίου, στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τη φορολογική τους συμπεριφορά, δηλαδή πλέον θα δηλώνονται υποχρεωτικά, τα αφορολόγητα εισοδήματα (π.χ. επιδόματα), τα εισοδήματα που φορολογήθηκαν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων) και τα εισοδήματα τα οποία έχουν καταβληθεί ελεύθερα φόρου (π.χ. κέρδη από εταιρείες).
Προσοχή: Μέχρι και το οικονομικό έτος 2012 για τα εισοδήματα αυτά δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα ανέγραφαν, στον Πίνακα 6 του εντύπου της δήλωσης, μόνο οι φορολογούμενοι οι οποίοι ήθελαν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή/και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ενδεικτικά, τα εισοδήματα αυτά είναι:
α) Εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο (Δηλώνονται στους κωδικούς 659 – 660)
- Εισοδήματα από πράξεις REΡΟS.
- Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%).
- Συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.
- Σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας.
- Κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο.
- Ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
- Μερίσματα ημεδαπών και αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών που απαλλάσσονται από τον φόρο.
β) Εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο (Δηλώνονται στους κωδικούς 659 – 660)
- Τόκοι καταθέσεων τραπεζών.
Προσοχή : Σε ό,τι αφορά τους τόκους των καταθέσεων, όπως δήλωσε ο ΓΓΔΕ κ. Χάρης Θεοχάρης, τα στοιχεία των τόκων του έτος 2012 θα δοθούν από τις τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Ακόμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία και μέχρι να μεταφερθούν τα δεδομένα που θα στείλουν οι τράπεζες, οι φορολογούμενοι πρέπει να περιμένουν και να μην υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Επισημαίνεται ότι αν τα στοιχεία αυτά δεν ενσωματωθούν στην εφαρμογή της υποβολής της δήλωσης, τότε οι φορολογούμενοι θα αναζητήσουν βεβαιώσεις από τις τράπεζες. Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να τις χορηγήσουν τις βεβαιώσεις αυτές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 83 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επίσης δε οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται χωρίς καμία χρέωση.
- Τόκοι έντοκων γραμμάτιων του Δημοσίου.
- Τόκοι ομολόγων του Δημοσίου.
- Τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
- Τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%.
- Ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
- Μερίσματα ημεδαπών Α.Ε.
- Κέρδη που διανέμουν ημεδαπές ΕΠΕ και συνεταιρισμοί, κ.λπ., όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει καθώς και τα μερίσματα από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες, αλλοδαπές ΕΠΕ κ.λπ.)
- Κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «ΔΕΗ Α.Ε.» ή άλλο προμηθευτή, ύστερα από την ένταξη τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10 kw».
Προσοχή: Για τα ποσά εισοδήματος τα οποία έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο πρέπει να αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος (κωδ. 433-434).
Πόσο προσαυξάνεται το αφορολόγητο όριο λόγω αναπηρίας κ.λπ.;
Το αφορολόγητο όριο της κλίμακας αυξάνεται με το ποσό των 2.000,00 ευρώ, ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν:
- Άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό, (δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία).
- Τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία.
- Νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.
- Ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.
- Θύματα πολέμου, (Θύματα πολέμου είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο).
- Άτομα τα οποία παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1543/1985 και 1863/1985, όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 1976/1991
Ποιοι δικαιούνται αφορολόγητο όριο ύψους 9.000 ευρώ;
Δικαιούνται αφορολόγητο όριο ύψους 9.000 ευρώ:
- Οι νέοι ηλικίας έως και 30 ετών.
- Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Προσοχή : Προϋπόθεση για να έχουν το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ είναι το δηλούμενο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ Όταν όμως το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην είναι μικρότερο του ποσού των 9.000 ευρώ.
Πόσο αυξάνεται το αφορολόγητο όριο λόγω τέκνων;
Το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν.
Πόσες αποδείξεις αγορών και δαπανών απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτο
ορίου;
Ο φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει στον Κωδικό 049 του Πίνακα 7 της δήλωσης φορολογία εισοδήματος το συνολικό ποσό που προκύπτει από αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες έχουν γίνει στην Ελλάδα και τις οποίες έκανε ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να αναγραφούν, ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωση του. Αν το ποσό των αποδείξεων δεν αναγραφεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και αναγραφεί σε εκπρόθεσμη δήλωση τότε δεν λαμβάνονται υπόψη.
Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ. Το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανέρχεται σε 3.500 ευρώ (14.000 Χ 25%).
Προσοχή : Σε περίπτωση συζύγων οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.
Στις δαπάνες αυτές (κωδικού 049), δεν περιλαμβάνονται:
α) Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ. δηλαδή οι δαπάνες που παρέχουν μείωση φόρου.
β) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ. Δηλαδή οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν τεκμήριο.
γ) Οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα από ακίνητα, δηλαδή ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.
δ) Οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά.
ε) Οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
στ) Οι δαπάνες αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, διότι στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
Εκτός από τις αποδείξεις που αφορούν αγορές και δαπάνες (τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση κ.λπ.) με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1135/4.10.2010 διευκρινίστηκε ότι, στις δαπάνες αυτές (κωδικού 049), πέραν των άλλων περιλαμβάνονται επίσης:
α) Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).
β) Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν αποτελεί τεκμήριο (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
γ) Οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών), μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιόν βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.
Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Ποιοι δεν υποχρεούνται να αναγράψουν ποσό αποδείξεων στον κωδικό 049;
- Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
- Υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων, υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.Οσοι διαμένουν σε ψυχιατρικά καταστήματα.
- Φυλακισμένοι.
- Κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.
- Λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, (διότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας).
Προσοχή : Οι αποδείξεις, όπως και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της δήλωσης, φυλάσσονται από το φορολογούμενο και προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ μόνο εφόσον ζητηθούν για τη διενέργεια ελέγχου.
Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος και ο οδηγός θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου.