Πώς θα αποκρούσετε τα τεκμήρια, που φέτος θα πιάσουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενους
Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης φέτος, που που υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δουν το τεκμαρτό εισόδημα να ξεπερνάει το δηλωθέν, θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.
Ο λόγος είναι ότι λόγω της ύφεσης, πολλοί φορολογούμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά τα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης (αυτοκίνητο, κατοικία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) παραμένουν σταθερά και “φουσκώνουν” το τεκμαρτό εισόδημα, γράφει το money-money.gr.
Όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποίησαν το 2012 τις δαπάνες διαβίωσης που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για σπίτια, τα αυτοκίνητά τους και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τους και ως εκ τούτου εκτιμούν ότι οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια είναι άδικες θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για να βρουν το δίκιο τους. Η υπομονή τους θα δοκιμαστεί, καθώς, για να εξυπηρετηθούν, θα απαιτηθεί να στηθούν σε «ουρές» πολλών μέτρων στις λίγες πλέον Εφορίες που λειτουργούν στη χώρα μας, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων και καταργήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 2 χρόνια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι:
1) Το συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης»), μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο, εφόσον αυτός αποδείξει, με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που θα επικαλεστεί, ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης του ιδίου και των μελών της οικογενείας του ήταν μικρότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.
Ποιοι εξαιρούνται
Στο σημείο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, στις οδηγίες που εξέδωσε για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, παραθέτει ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι δυνατή η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) είναι φυλακισμένοι.
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) είναι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, απόκληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.