Ολόκληρος ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και έως την ερχόμενη Δευτέρα 08/07/2013, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο θέτει το νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο έως τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο Κώδικας δημιουργεί έναν οδικό χάρτη που ρυθμίζει γενικότερα θέματα προκειμένου να μην προκύπτει συνεχώς η ανάγκη για ερμηνείες από τις φορολογικές αρχές.
Οι αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη φορολογία εισοδήματος της τρέχουσας χρήσης(δηλαδή για τις δηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου), αφορούν στην αύξηση της φορολόγησης στα ενοίκια ακινήτων και στην παρακράτηση φόρου.
Συγκεκριμένα, ο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης για εισόδημα από ακίνητη περιουσία μέχρι 12.000 ευρώ αυξάνεται στο 11%(από 10% που είχε αρχικά προσδιοριστεί), ενώ ο μεγαλύτερος συντελεστής για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ διατηρείται στο 33%. Σε ό,τι αφορά την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους, καταργείται η έκπτωση 1,5% για εφάπαξ καταβολή, ενώ ο τρόπος αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που ανοίγει παράθυρο για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου.
Δήλωση Μαυραγάνη
Στόχος του νέου Κώδικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, είναι ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές
«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης.
«Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων», υπογραμμίζει.
«Το υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή», καταλήγει.