ΟΑΕΕ: Ετοιμάζονται επιστολές προς τους οφειλέτες πριν καταστούν άμεσα απαιτητά τα χρέη ύψους 4 δισ. ευρώ
Την ίδρυση ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που θα διαχειρίζεται συγκεντρωτικά ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται από 1/7/2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από 01-01-2014 του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, καθώς και όσες κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης των προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
H συγκεκριμένη υπηρεσία ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί και δεν έχει στελεχωθεί.
Eντός μηνός από την έκδοση του εκτελεστού τίτλου ειδοποιείται ο οφειλέτης να εξοφλήσει μέσα σε 20 ημέρες. Μετά τη διαβίβαση της οφειλής στο ΚΕΑΟ κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση ενώπιον ασφαλιστικών οργανισμών ή δικαστηρίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Όπως είναι προφανές, δεν ορίζεται ποιο θα είναι το χρονικό σημείο έκδοσης του εκτελεστού τίτλου, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί επίσημα το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι 300.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μπορούν να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις, ενώ, παράλληλα, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ρύθμισης. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ισχύουν, με τον νόμο 4518/2013, μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ρύθμιση στο προσεχές διάστημα, η οποία, στην παρούσα φάση, δίνει ένα περιθώριο 47 μηνιαίων δόσεων. Για κάθε μήνα που περνάει, ο αριθμός των δόσεων θα μειώνεται αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΕ θα στείλει επιστολές στους οφειλέτες, οι οποίες ενδέχεται να αποσταλούν εκ νέου, εφόσον αυτοί δεν ανταποκριθούν. Στη συνέχεια, θα διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ τα στοιχεία των απαιτητών ποσών από τους οφειλέτες, οι οποίοι θα μπορούν ακόμα και τότε να προχωρήσουν στις σχετικές ρυθμίσεις. Τα ποσά θα γίνονται απαιτητά με νομικά μέτρα, από τη στιγμή που ούτε τότε θα ανταποκρίνονται οι οφειλέτες στη δυνατότητα της ρύθμισης.
Όλα δείχνουν ότι η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχει ελάχιστη ανταπόκριση στην αγορά, καθώς, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι οφειλέτες που έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν δεν ξεπερνούν τους 1.353, για ποσό που δεν ξεπερνά τα 10,2 εκατ. ευρώ επί συνόλου 4 δισ.
Κατά τον τρόπο αυτό, διαφαίνεται ότι το κράτος θα καταστήσει απαιτητό ένα τεράστιο ποσό από τους οφειλέτες, χωρίς να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να το εισπράξει.