“Όσοι δεν ρυθμίσουν οφειλές στα Ταμεία εντός διμήνου ας πτωχεύσουν, είναι υγιές” – λέει ψυχρά η Τρόικα
Με νέα λουκέτα απειλείται η αγορά, καθώς οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται μέσα σε διάστημα, το πολύ, δύο μηνών να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και περιουσιακών στοιχείων), σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπό το ΙΚΑ. Το ΚΕΑΟ θα αναλάβει άμεσα (θα έπρεπε από 1/7/2013, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (περί τα 12 δισ. ευρώ). Από την 1/1/2014 θα αναλάβει και τις οφειλές του ΟΓΑ και Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), με προοπτική τη μελλοντική υπαγωγή -με υπουργικές αποφάσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι βεβαιωμένες σε όλα τα Ταμεία.
Την ίδια ώρα, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη βούλα της τρόικας έχει προς το παρόν απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς αξιώνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και εξόφληση των οφειλών του 2013, ενώ προβλέπει και επιτόκιο δανεισμού στα 8,75%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ είχαν υποβληθεί συνολικά 3.200 αιτήσεις για την πάγια ρύθμιση και για τη νέα αρχή (ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής 230 εκατ. ευρώ), τη στιγμή που η διοίκηση του Ιδρύματος ανέμενε τις περίπου 55.000 αιτήσεις τις πρώτες 10 μέρες. Απογοητευτική είναι, όμως, και η προσέλευση στον ΟΑΕΕ, καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 1.353, με το ρυθμιζόμενο ποσό να φτάνει τα 10,2 εκατ. ευρώ.
«Είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους οφειλέτες να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από τράπεζα ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα», εκτιμούν στελέχη του ΙΚΑ που προεξοφλούν την αποτυχία της ρύθμισης και φοβούνται ότι η τρόικα θα αξιώσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με κούρεμα των συντάξεων, τον Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας προτίθεται να αφήσει τον νόμο να «τρέξει» για δύο μήνες και στη συνέχεια, αν εξακολουθεί να μην αποδίδει, θα απαιτήσει από την τρόικα να χαλαρώσει τις αυστηρές προϋποθέσεις, αφού η ρύθμιση αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά. Πάντως, μέχρι σήμερα όσες φορές κι αν ζήτησαν οι διοικήσεις των Ταμείων τροποποίηση της ρύθμισης, οι αξιωματούχοι της τρόικας επέμειναν στον αρχικό τους σχεδιασμό. Ενδεικτική ήταν η σκληρή απάντηση που είχε δώσει στέλεχος της τρόικας στον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Eχασες την ύστατη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών; Πας για πτώχευση. Οι πτωχεύσεις εταιρειών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν είναι υγιές σημάδι της οικονομίας»!
5+1 ερωτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση
Α ς δούμε πρακτικά πότε θα σφίξει ο κλοιός για τους οφειλέτες και τι προθεσμία έχουν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις
– Πότε θα μπω στο στόχαστρο του νέου κέντρου;
Οταν αρχίσει να λειτουργεί η βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, στην οποία θα διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξή της και ο οφειλέτης θα αποκτήσει μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό ώστε να παρακολουθείται αν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης θα είναι άμεση για κάθε οφειλέτη με χρέη άνω των 5.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Η εντολή της τρόικας είναι να εφαρμοστεί εδώ και τώρα το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο, στελέχη των Ταμείων αμφισβητούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί. Δεν έχουν προσληφθεί οι 10 επικεφαλής από την ελεύθερη αγορά, ούτε οι 200 μέσω ΑΣΕΠ (από την περιβόητη σειρά των Κ8) που θα «τρέξουν» τη διαδικασία είσπραξης. Δεν είναι, επίσης, έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα που θα χωρίσει τα χλωρά από τα ξερά, δηλαδή τις οφειλές που μπορούν να απαιτηθούν από τις επισφαλείς. Με όλα αυτά είναι προφανές ότι μπορεί να αργήσει το στενό… μαρκάρισμα.
– Τι πρέπει να κάνω;
Αν έχετε τη δυνατότητα, υποβάλλετε αίτηση να ενταχθείτε στη ρύθμιση οφειλών. Διαφορετικά δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση που ασκείται ενώπιον των οικείων ασφαλιστικών Οργανισμών (Οργανισμών ή Δικαστηρίων) μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των ληξιπροθέσμων οφειλών. Πρέπει να συνεχίσετε να είστε συνεπής γιατί μετά τον δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης εξοστρακίζεστε από τη ρύθμιση και χάνετε το δικαίωμα να συμμετέχετε σε μελλοντικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, έχετε τη δυνατότητα να καθυστερήσετε μόνο μία φορά την τρέχουσα οφειλή, συν την παλαιότερη δόση που αποπληρώνετε.
– Εχω περιθώριο μόνο 20 ημερών να ενταχθώ στη ρύθμιση;
Πρακτικά, το περιθώριο φτάνει τους δύο μήνες, με την προϋπόθεση ότι τα ΚΕΑΟ θα λειτουργήσουν άμεσα. Αρχικά θα λάβετε από το Ταμείο ενημερωτική επιστολή για την οφειλή σας και την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή, σε λιγότερο από έναν μήνα, που θα σας ειδοποιεί για την επιβολή προστίμου και θα σας καλεί εντός 20 ημερών να εξοφλήσετε το ποσό. Αν δεν αποδείξετε ότι έχετε ενταχθεί σε ρύθμιση μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας, ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπου αρμόδια όργανα για εκτέλεση. Δεν θα ακολουθηθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου» αλλά εκείνη της ήπιας όχλησης μέσω τηλεφωνημάτων από call centers και επιστολές που θα σας ειδοποιούν ότι δόθηκε παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών σας στοιχείων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο.
– Γιατί πρέπει να σπεύσω να ενταχθώ στη ρύθμιση, αφού έχω περιθώριο έως το 2017;
Για να επωφεληθείτε αποπληρώνοντας σε περισσότερες δόσεις, με δεδομένο ότι δεν θα γλιτώσετε τα αναγκαστικά μέτρα. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 30.6.2013 επωφελήθηκαν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ. Με την ένταξη, αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας ενός μηνός.
– Τι γίνεται αν έχω οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ;
Αν έχετε οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, δεν υπάγεστε στα ΚΕΑΟ. Για σας συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών. Μπορείτε να διασωθείτε μέσω της ένταξής σας στη ρύθμιση, αποδεικνύοντας την αδυναμία εξόφλησης της συνολικής οφειλής και τη δυνατότητά σας να ανταποκριθείτε στην τμηματική καταβολή καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισής της. Μπορείτε να εξοφλήσετε μέχρι και σε 48 δόσεις αν ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα ή σε 100 αν είστε φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας, είτε ασχολείστε με οικοδομικά έργα.
– Αν δεν φανώ συνεπής, ποια αναγκαστικά μέτρα θα αντιμετωπίσω;
Οσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν, βάσει των προβλέψεων των Ταμείων:
– Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).
– Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).