Πότε θα πληρωθεί ο νέος φόρος ακινήτων
Ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ονέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το υπουργείο Οικονομικών έχει καθορίσει και το χρόνο πληρωμής του από τους φορολογούμενους. Άλλωστε ο λογαριασμός του φόρου είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί και μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων του κρίσιμου για την έξοδο από την κρίση προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ήταν να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου ακινήτων από τον Φεβρουάριο, αμέσως μόλις τελειώσει δηλαδή η πληρωμή των απανωτών φόρων στα ακίνητα. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τρία έτη, 2011, 2012 και 2013 ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το γνωστό χαράτσι.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως μετά η αποστολή των εκκαθαριστικών του φόρου. Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική. Οι φορολογούμενοι θα πάρουν μια ανάσα τριών μηνών και μετά θα αρχίσει να πληρώνεται ο φόρος ακινήτων. Συγκεκριμένα, η απόφαση είναι να αρχίσει η αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων από τον Ιούνιο. ‘Όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Και ο νοών νοείτο.
Όσο για το πώς θα πληρωθεί ο νέος φόρος, με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν ξεκαθαρίζεται ο αριθμός των δόσεων. Στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου ορίζεται ότι όποιος πληρώσει τον φόρο εφάπαξ θα καρπωθεί έκπτωση 1,5% και ότι ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί έως και το τέλος του έτους. Με τη διατύπωση της διάταξης προκύπτει ότι ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις ή τρείς διμηνιαίες, όπως πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα είναι το ύψος του φόρου που πρόκειται να βεβαιωθεί. Ωστόσο, αναμένεται εντός του έτους να πληρωθεί από τους φορολογούμενους το ποσό των 2,85 δισ. ευρώ, λόγω μειωμένης εισπραξιμότητας.