Επιχείρηση: Πότε να καταλάβεις ότι κινδυνεύει να πτωχεύσει
Σε περιόδους κρίσεως οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι ζημιές, οι πτωχεύσεις, οι απολύσεις και οι απάτες δημιουργούν ένα αβέβαιο κλίμα και υπάρχει ο φόβος ένας επενδυτές να τοποθετηθεί σε μια επιχείρηση η οποία από μέρα σε μέρα μπορεί να πτωχεύσει ή να κλείσει λόγω κάποιας απάτης.
Απαντήσεις στο προβληματισμό των επενδυτών για το πότε μια επιχείρηση εμπεριέχει κίνδυνο μας δίνει ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και Managing Director της εταιρείας PPS, που παρέχει υπηρεσίες εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου.
Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που θα μας δείξουν αν μια επιχείρηση είναι «επικίνδυνη»; Σύμφωνα με τον κύριο Πελεκανάκη, είναι κυρίως η προβληματική εταιρική διακυβέρνηση σε συνδυασμό με ανεπαρκή συστήματα εσωτερικού ελέγχου.
Σημάδια παράτυπων πράξεων είναι:
1. Κακά πρότυπα ηγεσίας. Τα μηνύματα που στέλνει η ηγεσία της εταιρείας όχι τόσο με τα λεγόμενα της αλλά κυρίως με τις πράξεις της, έχουν καταλυτική επίδραση στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία. Απληστία, αλαζονεία, κακοδιαχείριση στην κορυφή της πυραμίδας θα έχει σίγουρα αντανάκλαση σε όλη την επιχείρηση και θα καταστήσει την πιθανότητα απάτης ή την εταιρική αποτυχία απλά θέμα χρόνου.
2. Αδιαφάνεια στη λειτουργία της εταιρείας. Η επιχείρηση προτιμά να δημοσιεύει μόνο όσα επιβάλει η νομοθεσία και ούτε λέξη παραπάνω. Στόχος των δημοσιεύσεων είναι να αποκρύψουν και όχι να πληροφορήσουν.
3. Συντεχνιακή ή οικογενειακή λογική, στη συγκρότηση των βασικών οργάνων διοίκησης η οποία στερεί την απαιτούμενη ανεξαρτησία σε κάποια από αυτά (π.χ. Επιτροπή Ελέγχου). Η επιτυχία μιας εταιρείας εξαρτάται από την ικανότητα που φέρουν τα όργανα διοίκησης και όχι από τη συγγενική σχέση με την ιδιοκτησία.
4. Αναίτια αλλαγή λογιστικών αρχών και μεθόδων αποτίμησης, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Η αλλαγή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνεται για να συγκαλυφθεί η παράτυπη πράξη ή τα φτωχά αποτελέσματα.
Tι πρέπει να προσέξουμε πριν από μια επένδυση
Πρώτον, το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει ο επενδυτής τις εταιρείες στις οποίες επενδύει. «Όπως όταν αγοράζει ένα αυτοκίνητο εξετάζει σειρά αντικειμενικών παραγόντων (π.χ. διαστάσεις, κατανάλωση, ιπποδύναμη κλπ) και παίρνει και γνώμες ειδικών (π.χ. συγκριτικά τεστ περιοδικών αυτοκινήτου) έτσι πρέπει να κάνει και με τις εταιρείες στις οποίες πρόκειται να επενδύσει», υπογραμμίζει ο κ. Πελεκανάκης. Δεύτερον, χρειάζεται καλή γνώση των θεμελιωδών της εταιρείας και παρακολούθηση των ειδήσεων που γράφονται στον ειδικό τύπο.
Πηγή: www.newmoney.gr