Ποιες αλλαγές φέρνει στα φορολογικά το 2014

Η έλευση του νέου έτους δεν θα μας βρει φέτος ανέμελους να διασκεδάζουμε. Το πιθανότερο είναι να έχουμε περιέλθει σε ιδιαίτερο σκεπτικισμό, τόσο από την πορεία της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, όσο και από τις συνεχείς αλλαγές του νομικού περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με υποχρεώσεις προς το κράτος, παντός είδους, με έμφαση στις φορολογικές.
 
Με το νέο έτος, θα ισχύσει μια πλειάδα νέων διατάξεων. Προεξέχουσες αυτών η «αγία τριάδα» τωνφορολογικών η οποία αποτελείται από τρεις βασικούς νόμους, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται ακόμη σε νομοσχέδιο. Η τριάδα αποτελείται από τον Ν.4174/2013, γνωστότερο ως κώδικα φορολογικών διαδικασιών, τον Ν.4172/2013, δηλ. τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ ή ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Στους πιο πάνω κατ’ ουσία θα πρέπει να προσθέσουμε τον Ν.4093/2012, γνωστότερο ως κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών του οποίου αρκετές διατάξεις ξεκινούν από 01/01/2014, αλλά και τον επερχόμενο νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
 
Τι αλλάζουν όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις; Η απάντηση είναι: σχεδόν τα πάντα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήδη από τις αρχές του 2013, άλλαξαν τα πάντα στα βιβλία και στοιχεία τα οποία σχεδόν όλα είναι πια αθεώρητα. Θεσμοθετήθηκε επίσης η χρήση ταμειακής μηχανής με φορολογικό μηχανισμό σε όλους όσους πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε ιδιώτες (λιανική), ενώ καταργήθηκαν τα περισσότερα από τα πρόσθετα βιβλία διαφόρων επαγγελμάτων.
 
Η κατάργηση όμως της θεώρησης μπορεί να βοηθάει στην αποφυγή μιας ταλαιπωρίας, από αρχής 2014 όμως δημιουργεί μια άλλη υποχρέωση η οποία είναι ή μηνιαία ή τριμηνιαία. Ανάλογα με τα βιβλία, θα πρέπει να υπάρχει τακτική αποστολή εσόδων και εξόδων στην ΓΓΠΣ, δηλαδή μια διαδικασία όπως οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών αλλά με συνεχή χαρακτήρα. Το 2014 οι φορολογικές διαδικασίες αυστηροποιούνται, τα πρόστιμα αυξάνονται, ενώ γίνεται σαφές ότι οι προθεσμίες των παντός τύπου δηλώσεων καθίστανται οριστικές και αμετάκλητες.
 
Ταυτόχρονα, αλλάζει και η φορολογία εισοδήματος, π.χ. τα ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με 2 συντελεστές, καταργείται το οποιοδήποτε αφορολόγητο όριο εισοδήματος και εισάγεται απλά η έκπτωση φόρου από αποδείξεις δαπανών και μόνον για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τους επιτηδευματίες δεν ισχύει τίποτε από αυτά, απλά μπορούν να γράψουν στα βιβλία τους μερικά παραπάνω έξοδα, για πρώτη φορά λ.χ. τις ασφαλιστικές εισφορές, Τέλος, καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή και πολλά ακόμη.
 
Το 2014 θα εισαχθεί για πρώτη φορά και ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και ως φόρος ιδιοκτησίας, δηλαδή κατοχής, θέτει τις βάσεις για παρόμοιους φόρους στο μέλλον. Το 2014, ενδεχόμενα ενεργοποιείται και το γενικό περιουσιολόγιο όπου θα καταχωρούμε τα πάντα.
 
Άλλη σημαντική αλλαγή που επηρεάζει δραστικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι η εισαγωγή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, με εφαρμογή πιθανώς από 01/01/2015, όπου ουσιαστικά καταργούνται οι κατηγορίες βιβλίων, εισάγονται λογιστικά πρότυπα τύπου ΔΛΠ σε όλους όσους ασκούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα, καταργείται το ελληνικό γενικό λογιστικό σχέδιο και θεσμοθετείται η εκπόνηση βασικών λογιστικών καταστάσεων για σχεδόν πάντες.
 
Με βάση τα παραπάνω, ελληνική κοινωνία καλείται να προσαρμοστεί και «καταπιεί» μία απίστευτη σειρά αλλαγών από 01/01/2014 έως 01/01/2015. Είναι προφανές ότι ακόμη και αν αυτές οι αλλαγές έγιναν με γνώμονα την απλοποίηση, ο όγκος των διατάξεων θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα ερμηνευτικών εγκυκλίων και ΠΟΛ κατά τη διάρκεια του 2014 η οποία ας ελπίσουμε ότι δε θα καταστήσει τη νέα τάξη πραγμάτων ακόμη πιο πολύπλοκη από αυτήν που είχε δημιουργηθεί μέχρι και σήμερα.
 
Πηγή: www.in.gr