Συνεχής ο εμπαιγμός στους ελεύθερους επαγγελματίες
Μόλις το 8% των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τους νέας αρχής, και από αυτούς, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, σχεδόν το 1/3 έχει ήδη εγκαταλείψει την ρύθμιση, αδυνατώντας να ανταποκριθεί.
Η διοίκηση του ταμείου αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχουν θορυβηθεί και επεξεργάζονται λύσεις, που έστω και συγκυριακά θα δώσουν ανάσα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών που βουλιάζει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Ήδη, όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr, η μείωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών αφορά σε όλα τα ταμεία, και κυρίως το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εντός των επόμενων ημερών, θα καταθέσει στη βουλή διάταξη, με νέους βελτιωμένους όρους. Η νέα διάταξη θα προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013, ώστε να μπορούν χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση της νέας αρχής των 39 δόσεων πλέον.
Συγκεκριμένα, σε διάταξη που θα κατατεθεί στη βουλή, θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους χρωστούν στα ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ εισφορές του 2013, να υπαχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» χωρίς να χρειάζεται να κινδυνεύσουν με ένδικα μέσα ή κατασχέσεις. Στην πράξη, δεν θα χρειαστεί να υπαχθούν στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων, τα χρέη του 2013 θα κεφαλαιοποιούνται, και συνεπώς οι δόσεις θα είναι κατά τι μικρότερες.
Τα στοιχεία που φθάνουν στο υπουργείο Εργασίας άλλωστε, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς εκτιμάται ότι το 28% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση της νέας αρχής την έχει εγκαταλείψει. Ο αριθμός των δόσεων που έχει ορισθεί είναι συγκεκριμένος (39) ανεξαρτήτως ποσού, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, για ένα χαμηλό χρέος της τάξης των 15.000 ευρώ, απαιτείται κατά μέσο όρο δόση 1.200 ευρώ το μήνα.
Το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή, ζητά από ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλή, αν όχι μηδενική, δήλωση 1.200 ευρώ το μήνα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Παράλληλα και μετά την αποκάλυψη του capital.gr για τον εμπαιγμό χιλιάδων επιχειρηματιών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση του 2011 η οποία και έληξε (!) στις 31/12/2013, στο υπουργείο δέχονται εισηγήσεις τόσο από τον ΟΑΕΕ όσο και το ΙΚΑ να υπάρξει διάταξη που θα επιτρέπει τη συνέχισή της για τους περίπου 16.000 οφειλέτες του ΙΚΑ, 9.000 του ΟΑΕΕ και περίπου 4.000 από τα υπόλοιπα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) που είχαν ενταχθεί σε αυτή.
Αν και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΟΑΕΕ, έχουν οδηγήσει τουλάχιστον το 30% των ασφαλισμένων εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, το υπουργείο εμφανίζεται σχεδόν να …εμπαίζει τους ανασφάλιστους, με τη ρύθμιση που ορίζει ότι μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο υγείας. Υπό την προϋπόθεση να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών! Όπως βέβαια επισημαίνουν έμποροι και βιοτέχνες, εάν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους δεν θα έκλειναν την επιχείρησή τους και δεν θα έμεναν ανασφάλιστοι…
Ο αριθμός των ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα ανέρχεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους 372.000, ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για οικογένειες, μιλάμε για περισσότερους από 1.000.000 ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα του 2014.
Όπως επισημαίνει και στην εγκύκλιό του ο ΟΑΕΕ, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας με τις παρακάτω ελαστικές προϋποθέσεις:
α) Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
β) Οι ασφαλισμένοι που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους.
Μάλιστα κι ενώ το θέμα επείγει, ακόμη κι αν στην πράξη πολύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα ενταχθούν σε ρύθμιση για να πάρουν βιβλιάριο υγείας, η έναρξη εφαρμογής δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς δεν έχει εκδοθεί η κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών και στη συνέχει η νέα έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον ΟΑΕΕ.
Πηγή: www.capital.gr