Αλλάζει ριζικά ο νόμος για τις πτωχεύσεις
Εντείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», οι διεργασίες αναφορικά με την παρουσίαση του νέου σχεδίου από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ταχύτερες πτωχεύσεις. Σε μια περίοδο όπου ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και διαφαίνεται ανατροπή του σκηνικού της αγοράς -παρά τα μεγάλα προβλήματα- με το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων απ’ όσα κλείνουν, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανατρέψει το ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατσέλη με μια νομοθετική παρέμβαση που, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα ολοκληρωθεί πλήρως εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου και θα γίνει νόμος τον Οκτώβριο. Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν πολυδιαφημίζουν αυτή την παρέμβαση υπό τον φόβο μη δοθεί η εντύπωση πως «μπροστά σε ένα ντόμινο νέων πτωχεύσεων η κυβέρνηση νομοθετεί».
Μέσα στις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν στα χέρια τους τη μελέτη αναφορικά με τις πτωχεύσεις με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα μη επίσημα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλη την Ευρώπη στη σωστή εφαρμογή του Πτωχευτικού Δικαίου, πως οι διαδικασίες πτωχεύσεων διαρκούν πολλές φορές ακόμα και τέσσερα με πέντε χρόνια και πως μόλις ένας στους τέσσερις πιστωτές λαμβάνει πίσω μέρος των χρημάτων του, άρα όλες οι διαδικασίες ευνοούν τους κακοπληρωτές και όχι τους συνεπείς πολίτες και επιχειρηματίες. Επίσης, μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που εγκαταλείπουν την προσπάθεια να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αγορά.
Μαστίγιο και καρότο
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο πλαίσιο που θα παρουσιαστεί θα κινείται σε δύο άξονες: σε μια λογική μαστίγιου και καρότου. Οι αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα δείχνουν πως θα υπάρξει διαδικασία επιτάχυνσης με στόχο ο μέσος χρόνος να πέσει στους 12 μήνες από 3 έως 4 έτη που σήμερα μια πτώχευση διαρκεί. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα πρόκειται για ριζική ανατροπή του προηγούμενου νόμου του 2011 που όριζε προπτωχευτική διαδικασία, δημιουργώντας όμως πρόσθετα προβλήματα αντί να δίνει λύσεις. Κι αυτό διότι αυτή η διαδικασία απαιτούσε επιπλέον χρόνο. Μια χρονιά μετά επιχειρήθηκε και πάλι μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τις πτωχεύσεις, όμως και πάλι η προσπάθεια έπεσε στο κενό, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα, καθώς κάθε αργοπορία κόστιζε στις υγιείς επιχειρήσεις που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρωθούν.
Διαμεσολαβητές πτώχευσης και προσωπικοί φάκελοι
Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί ως προς τις πτωχεύσεις, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, θα είναι συνδυασμός του βρετανικού με το ιρλανδικό. Δηλαδή θα δημιουργηθεί ο θεσμός του «διαμεσολαβητή πτώχευσης», που είτε θα είναι δικηγόρος είτε οικονομικός σύμβουλος. Πρόκειται για άνοιγμα σε λογιστές, επιχειρηματικούς συμβούλους ή επαγγελματίες που ασχολούνται με οικονομικές αναδιαρθρώσεις.
Παράλληλα, στις σκέψεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να πραγματοποιούνται συνεντεύξεις των υπό πτώχευση επιχειρηματιών, καθώς και παράλληλοι έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών ώστε κάθε περίπτωση να έχει τον δικό της φάκελο και να γνωρίζει το Δημόσιο την πραγματική οικονομική κατάσταση των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα Δ.Σ. των πτωχευμένων εταιρειών και σχημάτων.
Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η αποφυγή των δόλιων πτωχεύσεων, οι οποίες εκτός των άλλων θα παταχθούν με αυστηροποίηση των ποινών, ακόμα και με ποινές προσωποκράτησης. Οι σκέψεις για δημεύσεις περιουσιών δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αν και υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τον θεσμό της δεύτερης ευκαιρίας. Πρόκειται για μια πάγια κατάσταση που οι νόμοι πολλών δυτικών χωρών προβλέπουν και αφορά στο δικαίωμα κυρίως νέων σε ηλικία επιχειρηματιών να μη στιγματιστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Δημόσιο αν πτωχεύσουν χωρίς δόλο. Στους σχεδιασμούς λοιπόν των αρμόδιων στο υπουργείο είναι να δημιουργηθούν ένα μητρώο επιχειρηματιών όπου θα διαφαίνεται η εν γένει συμπεριφορά τους και ένας φάκελος που θα αποδεικνύει εάν η πτώχευση υπήρξε δόλια ή αν πραγματικά υπήρξε προσπάθεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε. Πάντως η κεντρική φιλοσοφία της όλης προσπάθειας θα έχει την τάση εύρεσης λύσης σε προδικαστικό στάδιο και συνεννόησης μεταξύ των πιστωτών και των ευρισκόμενων σε δυσχερή θέση επιχειρηματιών.
Πηγή: www.newmoney.gr