Τι αλλάζει στη φορολογία το 2015

Σειρά αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ ζητά από το οικονομικό επιτελείο την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου, την κατάργηση των άδικων φοροαπαλλαγών καθώς και την επιμήκυνση εισφοράς αλληλεγγύης εφόσον δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Επίσης σύμφωνα με το matrix24.gr στην Έκθεση Αξιολόγησης το, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει ανησυχίες για την επιτυχία του νέου Φόρου Ακινήτων, ενώ εμφανίζεται αντίθετο στη χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία καθώς και για τις πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να διευρυνθούν οι απαλλαγές στο Φόρο Υπεραξίας

Τα νέα φορολογικά μέτρα:

– Προβλέπεται ο επανασχεδιασμός της αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 ύψους 2 δισ. ευρώ να καλυφθεί από την επέκταση των έκτακτων μέτρων όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης.

-Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιανουάριο του 2017. Στις αρχές του νέου έτους θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα μελέτης και ως τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία για τις τιμές στην αγορά. Το 2016 θα θεσπιστεί δείκτης τιμών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και τον Ιανουάριο του 2017 θα γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

– Καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών και κατάργηση από την 1-1-15 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες.

– Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία. Επίσης το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

-Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την είσοδο φορολογικών ελεγκτών σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Οι έλεγχοι θα γίνονται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ρευστότητας της επιχείρησης αλλά και να αξιολογηθούν περιουσιακά της στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν.

– Διεύρυνση της έννοιας «φορολογική απάτη» σε κάθε είδος φορολογία και αναθεώρηση του νόμου για τις ποινές στην εφορία.

– Αξιολόγηση το φθινόπωρο των φοροαπαλλαγών που έχουν θεσπιστεί στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φθινόπωρο με στόχο την κατάργηση όσων θεωρηθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

– Εξαίρεση από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Μάλιστα θα πρέπει στα τέλη του μήνα να παρουσιασθεί το τελικό σχέδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 .

– Δημιουργία συστήματος δημόσιας ενημέρωσης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όσων χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Στους πλειστηριασμούς θα γίνονται αποδεκτές προσφορές που ξεπερνούν το κόστος του πλειστηριασμού, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθοριστεί σε ένα επίπεδο που θα εξασφαλίζει ότι θα γίνονται έγκαιρα οι πωλήσεις ακινήτων.

– Eφαρμογή της τελικής παρακράτησης «pay-as-you-earn» για όλες τις αμοιβές, τους μισθούς και τις συντάξεις από την από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι από το 2015 θα γίνεται απευθείας παρακράτηση κάθε μήνα στο σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για μισθούς συντάξεις και διάφορες άλλες αμοιβές. Στα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έναν χάρτη και ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2015.

www.forologikanea.gr