Νέα βόμβα: Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας
Επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το σχέδιο – σοκ για πλειστηριασμούς ακινήτων σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική τους αξίας.
Το αρχικό σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας την άνοιξη προέβλεπε πλειστηριασμούς στο 1/3 της αξίας των ακινήτων, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε κοινός τόπος με την τρόικα ώστε να κλείσει η συμφωνία για πλειστηριασμούς στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις διότι έτσι κι αλλιώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές.
Το θέμα των πλειστηριασμών αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη των τροϊκανών στην Αθήνα ενώ θα τεθεί στην τρόικα και το ζήτημα της παντελούς αδιαφορίας για απόκτηση ακινήτων ακόμη και από πλειστηριασμούς. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι οι εφορίΕς κατάσχουν ακίνητα για χρέη στο Δημόσιο οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι τροικανοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η τιμή εκκίνησης (δηλαδή η αντικειμενική) είναι σήμερα πολύ υψηλή και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κτηματαγοράς.
Ομως, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας συμφωνίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να σηκώσεις του τόνους για ένα θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι μεσίτες και οι λοιποί φορείς της κτηματαγοράς ζητούν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει. Ομως, σύμφωνα με το Μνημόνιο, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει το 2017, αν και υπάρχουν σενάρια για μεσοσταθμική μείωση κατά 15% ακόμη και από το 2015.
Αλλωστε, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και για το πόθεν έσχες το οποίο υπολογίζεται με βάση τις πλαστές αντικειμενικές αξίες, κάτι που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των αγοραπωλησιών ακινήτων.
www.imerisia.gr