Δείτε πόσος είναι ο σωστός ΕΝΦΙΑ και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό – Τι θα γίνει με τα λάθη
Πολλά λάθη και υπέρμετρες επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτωνέχουν καταγραφεί και στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τις κυριότερες αιτίες και να βρουν μια λύση που θα διορθώνει τις αδικίες.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις των εκκαθαριστικών κανονικά, και οι όποιες διορθώσεις και οι αντίστοιχες επιστροφές θα γίνουν εκ των υστέρων, ώστε να συμψηφιστούν ίσως και το επόμενο έτος.
Ήδη, πάντως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να γίνει ότι είναι απαραίτητο ώστε ο φόρος να υπολογιστεί τελικά με βάση τις περσινές αξίες. Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις.
Δείτε πόσος είναι ο σωστός φόρος ακινήτων και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό
Υπολογίστε το φόρο για τα κτίσματα κάνοντας κλικ εδώ
Υπολογίστε το φόρο για τα αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ
Υπολογίστε το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ
Δείτε τα 11 συνηθισμένα λάθη στις δηλώσεις Ε9 που μεγάλωσαν το φόρο
Οι καταγγελίες
Από τις καταγγελίες πολιτών και βουλευτών, φαίνεται ότι τα οικόπεδα εντός οικισμών σε 457 περιοχές της Ελλάδας έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Για παράδειγμα, στο Δ.Δ. Δάφνης Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Αυλωνάρι Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Γραμπιά Καρύστου, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 35.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 85.000 ευρώ/ στρέμμα.
Ημιτελή κτίσματα
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να έχουν καταλήξει σε λύση που θα αίρει τις αδικίες και να μειώνει τον φόρο στις εξόφθαλμες στρεβλώσεις που διαπιστώνονται κατά τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων.
Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δόσεις των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και, όποιες μειώσεις υπάρξουν, θα τους «πιστωθούν» στα τέλη του 2014 ή με συμψηφισμό που θα μειώνει επόμενες δόσεις ή τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Με τις αλλαγές που έγιναν προ της ψήφισης του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ:
– «γλίτωσαν» μεν τα χωράφια των αγροτών, καθώς ο φόρος που πληρώνουν είναι γενικά πολύ μικρότερος έναντι των αρχικών σχεδιασμών αφού, για παράδειγμα, για 105 στρέμματα δενδροκαλλιέργειες στην Θεσσαλία ο ΕΝΦΙΑ βγήκε στα 260 ευρώ αντί στα 2.600 (περίπου 2,4 ευρώ αντί έως 20 ευρώ το στρέμμα), για 4 στρέμματα ελιές στην Ηλεία ο ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 8 ευρώ και για 250 τετραγωνικά στο Δήλεσι στα 71 λεπτά του ευρώ,
– αντιθέτως όμως επεβλήθηκε ο «συμπληρωματικός φόρος» που οδηγεί μέχρι και σε δεκαπλασιασμό του φόρου στα «εντός οικισμού» χωράφια και
– δεν μειώθηκε, επιπλέον, το βάρος στα αστικά ακίνητα.
Ο συνδυασμός των αλλαγών αυτών, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2013, συνδυάστηκε με τις αδυναμίες καταγραφής των αγροτεμαχίων και την έλλειψη σωστών τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.]
Τα αγροτεμάχια
Αντί όμως να μπει ένας χαμηλός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο γης, όπως σχεδιαζόταν, ακολουθήθηκαν λύσεις όπως ο συμπληρωματικός φόρος. Έτσι, για τις περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι τιμές για χωριά και μικρούς οικισμούς «πήραν φωτιά», γιατί η εφορία τις άντλησε από γειτονικές περιοχές μεγαλύτερης αξίας. Ουσιαστικά οι τιμές «αστικοποιήθηκαν» και οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάστηκαν με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.
Από την παραδοχή των λαθών που και το υπουργείο Οικονομικών έκανε, κατατέθηκε και τροπολογία στη Βουλή για να μην πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κυρίως για χωράφια αγροτών) που το εκκαθαριστικό τους είναι κάτω των 5 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν διαγράφεται αλλά μεταφέρεται για είσπραξη με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, διότι στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως αυτό συμβαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτητητών και θα χάνονταν μεγάλα ποσά. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περίπου 810.000 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μικρότερο από 10 ευρώ.