Από τις 20 Ιουλίου ρυθμίσεις χρεών μέσω ίντερνετ από το σπίτι σας!
Τις τελευταίες δοκιμές κάνουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσει να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για ρυθμίσεις χρεών. Ως πιθανότερη ημερομηνία προβάλλει τώρα η 20η Ιουλίου και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκπαιδεύουν ήδη τα στελέχη που θα αναλάβουν να απαντούν στις απορίες υπαλλήλων και φορολογουμένων, κατά τις πρώτες ημέρες χρήσεως της νέας εφαρμογής.
Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα καθοδηγείται βήμα-βήμα στην υποβολή της αίτησης, απαντώντας στις «προκάτ» ερωτήσεις που θα εμφανίζονται στην οθόνη τού υπολογιστού του . Ανάλογα αν επιλέγει «ναι» ή «όχι», ανάλογα με την περίπτωσή του, θα προχωρά στο επόμενο στάδιο. Μπροστά στα μάτια του κάθε οφειλέτης θα δει να εμφανίζονται τα ποσά των οφειλών του και, στο τέλος, το σχέδιο διακανονισμού που αντιστοιχεί στις απαντήσεις που έδωσε.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα ανταποκριθούν πολλοί οφειλέτες που, ως τώρα, απέφευγαν να πάνε στις εφορίες για να ζητήσουν ρύθμιση, λόγω της ταλαιπωρίας και από το “φόβο” ενός τετ-α-τετ με τον έφορο και τους υπαλλήλους των δικαστικών τμημάτων. Θεωρούν δηλαδή ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα μπουν στη διαδικασία –και από περιέργεια ακόμα- να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δουν τι χρωστούν και με πόσες δόσεις μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.
Αν εκτυπώσουν τελικά την ταυτότητα πληρωμής που θα εμφανιστεί στο τέλος της διαδικασίας και πληρώσουν στην τράπεζα την πρώτη από τις δόσεις, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, θα θεωρηθεί πλέον πως το χρέος τους βρίσκεται σε ρύθμιση και κάθε μήνα θα καλούνται ανελλιπώς να συνεχίζουν να πράττουν το ίδιο, αλλοιώς η ρύθμιση χάνεται και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές αφού ενεργοποιούνται άμεσα πλέον μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως (δηλαδή δεσμεύσεις και κατασχέσεις).
Για να φτάσουν ως εκεί, θα πρέπει από τις 20 Ιουλίου και μετά:
– να επισκεφτούν τον ειδικό ιστοχώρο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και να συμπληρώσουν τους κωδικούς ή τον κλειδάριθμο που έχουν προμηθευτεί για τις δηλώσεις Ε1.
– να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να ελέγξουν το ύψος των οφειλών που τους βαραίνουν.
– να απαντήσουν μία-προς-μία στις ερωτήσεις που θα δουν στην οθόνη τους και οι οποίες εξατομικεύονται, αναλόγως με τις απαντήσεις που δίνουν, αλλά και το ύψος των οφειλών τους.
Μεταξύ άλλων θα κληθούν να απαντήσουν, με ένα «ναι» ή ένα «όχι»:
– αν όλες οι οφειλές τους έχουν βγει ληξιπρόθεσμες πριν της 31/12/2012
– αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31.12.2012 που τελούν σε αναστολή.
– αν έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 31.12.2012 με ληξιπρόθεσμες ή μη δόσεις μετά την 1.1.2013.
– αν είχαν κάνει παλαιότερα ρύθμιση διευκόλυνσης που είναι ενεργή για χρέη προ του 2013.
– αν έχουν ενεργή ρύθμιση αλλά βγήκαν ληξιπρόθεσμες οι δοσεις τους μετά την 1.1.2013
– αν είχαν κάνει ρύθμιση αλλά την έχασαν, επειδή δεν τήρησαν τις πληρωμές της, μετά την 26η Απριλίου 2013.
– αν υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν είχαν μπει σε ρύθμιση.
– αν το χρέος τους είναι κάτω από 5.000 ευρώ ή έως 75.000 ευρώ ή πάνω από 300.000 ευρώ.
– αν είναι οι ίδιοι ενεργοί επιτηδευματίες ή μισθωτοί-συνταξιούχοι
– τι εισοδήματα και ποια περιουσιακά στοιχεία έχουν που να δικαιολογούν αδυναμία πληρωμής, προκειμένου να ζητήσουν περισσότερες δόσεις.
– αν έχουν εισοδήματα που να εγγυώνται πως θα καλύπτουν τις επόμενες δόσεις που θα κανονιστούν.
Στην πράξη πάντως, πολλοί θα απογοητευτούν, όταν δουν πως λόγω εισοδήματος, περιουσιακών στοιχείων ή παλαιότερων ρυθμίσεων που έχουν κάνει, δεν μπορούν να φτάσουν στις 100 πραγματικές δόσεις, αλλά θα περιοριστούν σε πολύ λιγότερες που ίσως δεν τις αποδεχτούν γιατί δεν θα μπορούν τις πληρώνουν. To σύστημα θα περιορίζει τις δόσεις ή θα απορρίπτει εντελώς τις αιτήσεις.Και αν όμως ακόμα τις κάνει δεκτές, σε πολλές περιπτώσεις θα προειδοποιεί ότι μπορεί το δημόσιο να τις ακυρώσει, ακόμα και αν έχουν ήδη πληρωθεί έξι δόσεις, αν διαπιστώσει ή κρίνει πως δεν επαρκούν τα δικαιολογητικά που επικαλίται ο οφειλέτης!