Προς παράταση οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΚΒΣ που λήγουν από Δευτέρα
Να δώσει παράταση στις καταληκτικές διορίες υποβολής δηλώσεων ΚΒΣ που τυπικά λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και οι λογιστές τους θα πρέπει να “βουτήξουν” σε ένα απίστευτο «χαρτομάνι» , προκειμένου να μπορέσουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν μέσω ίντερνετ στο Tasxisnet τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (πελατών – προμηθευτών) για τις συναλλαγές του 2012.
Όσοι εντοπιστούν, μετά από ηλεκτρονική διασταύρωση με τις δηλώσεις που υπέβαλαν πελάτες ή προμηθευτές τους, ότι δεν υπέβαλαν δήλωση ή την υπέβαλαν με ανακριβή στοιχεία, απειλούνται σε «τσουχτερά» πρόστιμα, από 300-2.700 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1147/2013 η υποβολή φέτος γίνεται:
– μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3.
– μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6.
– μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9.
– μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.
Υπόχρεοι σε υποβολή είναι όσοι είχαν εκδώσει ή λάβει έστω και ένα τιμολόγιο αξίας άνω 300 ευρώ.Στις περιπτώσεις που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές από αυτές που δεν περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, δεν υποβάλλονται μηδενικές καταστάσεις.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:
– οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το ημερολογιακό έτος 2012 για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.
– Δηλώσεις υποβάλλουν για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών και οι ιατροί , οι επιτηδευματίες αποθέτες, οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου, οι επιτηδευματίες, το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. κλπ.
Ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές
– συναλλαγές, εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου (τιμολογίου κλπ) που έχει εκδοθεί γι’ αυτές δεν υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.
– οι λιανικές πωλήσεις ακόμη και εάν εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί τέτοιο τιμολόγιο, για λόγους συμφωνίας, μπορεί να αναγράφεται στο τέλος της συγκεντρωτικής κατάστασης, όχι όμως με τις συναλλαγές του Δημοσίου και των λοιπών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
– το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ),
– νερό (ΕΥΔΑΠ και λοιποί δημοσίου χαρακτήρα φορείς),
– τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ),
– ταχυδρομικά τέλη (ΕΛ.ΤΑ.),
– φορτωτικές Ο.Σ.Ε.,
– αποδείξεις ΚΤΕΛ,
– συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά – επαγγελματικές οργανώσεις,
– κοινόχρηστες δαπάνες,
– ενοίκια ακινήτων,
– πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων,
– διόδια,
– έξοδα κίνησης προσωπικού και εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
– τιμολόγια αγοράς αγαθών από μη υπόχρεους σε έκδοση στοιχείων (π.χ. Δημόσιοι Υπάλληλοι) καθώς και τα τιμολόγια που εκδόθηκαν προς πρόσωπα που αρνήθηκαν να εκδώσουν τιμολόγιο ή εξέδωσαν τιμολόγιο με ανακριβές περιεχόμενο.
– αποδείξεις πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων (δηλαδή η συνολική αξία του εσόδου ή της δαπάνης των λιανικών ή των χονδρικών αυτών συναλλαγών κατά περίπτωση στα αντίστοιχα πεδία
– ποσά για τους τόκους καταθέσεων ή δανείων που χορηγούν, αλλά και για μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις που χορηγούν, με την εξαίρεση των προμηθειών που καταβάλλουν στις τράπεζες λόγω πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών σε κατόχους – χρήστες πιστωτικών καρτών,
– πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας, καθώς και αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δεν ασκούν δραστηριότητα εντός της χώρας.
Πηγή: www.newmoney.gr