Έρχεται κούρεμα 50% σε οφειλές από καταναλωτικά και πιστωτικές
Στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκονται οι εισηγήσεις τεσσάρων συστημικών τραπεζών για εσωτερικές “bad banks” που καλούνται να αναπτύξουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος“, οι εισηγήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Πειραιώς, ΕΤΕ, Αlpha και Eurobank προτείνουν σε τρόικα και Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν το κούρεμα οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής έληγε η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η ΤτΕ στις τέσσερις τράπεζες να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους περί δημιουργίας αυτόνομων θυγατρικών ή νέων διευθύνσεων που θα διαχειρίζεται τα “κακά” δάνεια.
Για τα καταναλωτικά δάνεια οι διοικήσεις τουλάχιστον 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών δέχονται εισηγήσεις να κουρευτεί το 50% του οφειλομένου κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% να αποπληρωθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις.
Αυτή τη στιγμή, το 50% των καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώνεται. Βέβαια, οι τράπεζες παρ’ όλο που τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν ενυπόθηκα βάρη ψάχνουν να βρουν εάν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, προκειμένου να εγγράψουν βάρος.
Τα καταναλωτικά και οι κάρτες, εφόσον δεν συνοδεύονται από εξασφαλίσεις είναι τα πλέον επισφαλή δάνεια και οι δυνατότητες διεκδίκησης των οφειλόμενων ποσών περιορισμένες.
Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις, όπως στα καταναλωτικά.
Κορυφαίος τραπεζίτης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ένα κούρεμα από 5 έως 20% σε μερίδα των στεγαστικών δανείων. Οριστικές αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Όπως αναφέρει και ο “Ελεύθερος Τύπος” μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες με εσωτερική εγκύκλιο που επέδωσε στα καταστήματά της προχωρά ήδη σε κούρεμα καταναλωτικών δανείων και χρεών από κάρτες μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η εγκύκλιος προβλέπει κούρεμα των τόκων, οι οποίοι έχουν κεφαλαιοποιηθεί, λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων, με τη μείωση του χρέους να επιφέρει και αναπροσαρμογή στο ύψος της δόσης.
Πηγή: www.news247.gr