Απαλλάσσονται από φόρο υπεραξίας ακίνητα που αποκτήθηκαν έως το 1994
Σθεναρές είναι οι αντιδράσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στο σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μειώσεις των προστίμων και ευνοϊκότερο καθεστώς για τον φόρο υπεραξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να αποδέχονται κυρίως τις αλλαγές για τη φορολόγηση της υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων, ενώ για τα πρόστιμα, αν και εμφανίζονται αντίθετα για τις μειώσεις έως και 80%, το συζητούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι για τα πρόστιμα μπορεί να επέλθει συμφωνία εφόσον κάνουν πίσω σε άλλα θέματα. Για τον φόρο υπεραξίας η κυβέρνηση παρουσίασε χθες νεότερο σχέδιο με το οποίο απαλλάσσονται από τον φόρο οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα πριν από το 1994.
Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στόχος είναι να συμφωνήσουν με την τρόικα για τα δύο ανωτέρω θέματα. Σε διαφορετική όμως περίπτωση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς, όπως έκανε και με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να προστεθούν ορισμένες ακόμα από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προωθούνται είναι:
Φόρος υπεραξίας
Το τελευταίο σχέδιο που παρουσιάσθηκε στα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητά τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994. Οπως όλα δείχνουν, το 1994 θα είναι το έτος αναφοράς για την απαλλαγή από τον φόρο.
Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πρόταση από αυτή που είχε υποστηρίξει αρχικώς το οικονομικό επιτελείο και προέβλεπε την απαλλαγή των ακινήτων από τον φόρο υπεραξίας εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του πωλητή περισσότερα από 25 χρόνια. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου, αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου.
Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.
Πρόστιμα
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση έως 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Ειδικότερα: • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας). • Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας). • Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.
Συγκεντρωτικές
Αλλαγές σχεδιάζονται και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την υποβολή των σχετικών καταστάσεων ανά τρίμηνο. Η αρχική απόφαση προέβλεπε οι συγκεντρωτικές να υποβάλλονται κάθε μήνα απ’ όλους τους υπόχρεους.