Νεό Ε3. – Τι αλλάζει για εκατομμύρια επαγγελματίες με το νέο Ε3
Ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φιλοδοξεί να κάνει το έντυπο πληροφοριακών στοιχείων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών Ε3 το υπουργείο Οικονομικών. Με τη νέα μορφή της σχετικής φόρμας που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις το 2018 για τη φετινή χρήση θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέους κωδικούς και πίνακες που θα έχουν σαν στόχο ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές διασταυρώσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, από τα δεδομένα που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα προκύπτουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το μέσο όρο των δαπανών που πραγματοποιούν συνολικά αλλά και κατά κατηγορία ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν τη βάση για ηλεκτρονική επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν δηλώσει δαπάνες πολύ υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Για παράδειγμα, από την επεξεργασία θα προκύψει ότι ο κλάδος των οδοντιάτρων δηλώνουν κατά μέσο όρο επαγγελματικές δαπάνες ύψους 35% των ακαθάριστων εσόδων τους. Από τη διασταύρωση θα προκύψουν, για παράδειγμα, 200 οδοντίατροι οι οποίοι δήλωσαν δαπάνες στο 50% των ακαθάριστων εσόδων τους. Σε όλους αυτούς πρόκειται να εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου και θα κληθούν στο ελεγκτικό κέντρο προκειμένου να επιβεβαιώσουν με παραστατικά (τιμολόγια κλπ) τις επαγγελματικές δαπάνες που δήλωσαν.
Επιπλέον, πρόκειται να γίνουν υπολογισμοί και με βάση το είδος των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε επαγγελματικός κλάδος όπου, στη συνέχεια, θα κληθούν για φορολογικό έλεγχο όσοι αποκλίνουν σημαντικά από τους σχετικούς μέσους όρους.
Για παράδειγμα, από τα στοιχεία θα προκύψει ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών είναι στο 10% του ετήσιο τζίρου της. Για τις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι η σχετική δαπάνη είναι στο 20% ή υψηλότερα τότε θα εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου.
Στις περιπτώσεις που θα πιστοποιείται από τον έλεγχο ότι ο φορολογούμενος σκοπίμως “φούσκωσε” τις δαπάνες του τότε θα του επιβάλλονται όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται για φοροδιαφυγή, δηλαδή πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Βασική στόχευση των ελέγχων θα είναι ο εντοπισμός κυρίως εικονικών τιμολογίων που λαμβάνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να συμπιέζουν τεχνητά τα φορολογητέα τους έσοδα και έτσι να γλιτώνουν φόρο εισοδήματος.
Όπως εξηγούν έμπειρα ελεγκτικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος κάθε έτους παρατηρείται η μαζική έκδοση τιμολογίων, κυρίως λήψης υπηρεσιών, προκειμένου να συμπιεστούν τα καθαρά έσοδα του φορολογούμενου και να γλιτώσουν όχι μόνο φόρο εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ.
capital.gr